Home Retete Articole Blender Forum Contact

Retete culinare


Echipa Gastronomicus va pune la dispozitie o noua carte de bucate online, intr-o prezentare grafica deosebita. Insa asta nu e tot. Pe langa retete culinare, echipa noastra incearca, prin intermediul articolelor pe teme gastronomice, sa raspunda cerintei tot mai mari de informatii despre alimentatie, chimia gustului si a ingredientelor
Reteta zilei
....

stridii cu ciuperci
poze nunta


AddThis Social Bookmark Button

Autor: Gastronomicus
Curatam sau nu curatam rosiile?



Toate gospodinele cu experienta si toti maestri bucatari, va vor spune ca atunci cand gatim rosii, cu exceptia rosiilor umplute, trebuie sa le curatam de coaja. Altfel aceasta se poate desprinde si apare in mod inestetic si deranjant in mancare. La fel se procedeaza si in cazul conservelor pentru iarna.
Se pare insa, ca nu este cea mai buna decizie.
Rosia este o leguma foarte apreciata, cu un gust unic, umami se numeste, se gaseste din abundenta in pietele noastre si are o diversitate de contributii culinare: de la salate sau sucuri din rosii proaspete, la supe, ciorbe, sosuri. Se asociaza foarte bine cu legume, cu carne sau cu paine (ati mancat ciabatta cu rosii?). Este bogata in minerale, vitamine, oligoelemente, dar ceea ce o face deosebita este licopenul. Acesta este un antioxidant din familia carotenoizilor si se afla concentrat in coaja de rosie. Licopenul are efect antitumoral in cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani, piele, cancer cervical, ovarian, uterin; reduce ateroscleroza si riscul la Alzheimer si potenteaza efectul luteinei in contracararea degenerescentei maculei oculare.
Mi se par niste motive foarte serioase in sustinerea pastrarii cojii de rosie. Interesant este faptul ca prin prelucrare termica, licopenul devine mai biodisponibil si deci mai valoros!
Prin urmare, aveti alegerea la dispozitia dumneavoastra: cojiti sau nu cojiti.
Pentru mine, este o usurare, folosesc cu coaja! In sosuri puteti mixa rosiile si coaja nu va mai fi vizila, la fel in ciorbe, in rest...cum credeti.




Copyright 2007 Gastronomicus.ro, Toate drepturile rezervate

Folosirea site-ului Gastronomicus - Retete Culinare se face cu respectarea Termenilor de utilizare
Creat de Digital Illusions