Home Retete Articole Blender Forum Contact

Retete culinare


Echipa Gastronomicus va pune la dispozitie o noua carte de bucate online, intr-o prezentare grafica deosebita. Insa asta nu e tot. Pe langa retete culinare, echipa noastra incearca, prin intermediul articolelor pe teme gastronomice, sa raspunda cerintei tot mai mari de informatii despre alimentatie, chimia gustului si a ingredientelor
Reteta zilei
....

stridii cu ciuperci
poze nunta


AddThis Social Bookmark Button

Autor: Gastronomicus
Plante aromatice in bucataria romaneasca



Bucataria romaneasca este dominata de patrunjel, marar, leustean, frunze de telina si cimbru.
Rolul lor in prepararea mancarurilor este acela de a adauga arome, dar si de a completa gustul. Folosirea acestora, presupune un anumit rafinament culinar si alegerea cea mai potrivita contribuie la succesul unei mese reusite.
In timp, s-a dovedit ca plantele aromatice au virtuti terapeutice remarcabile.
As indrazni sa spun ca este inca o dovada a armoniei ca trasatura definitorie a naturii.
Cel mai solicitat cred ca este patrunjelul. Este de preferat sa il folositi proaspat, dar il puteti conserva prin uscare sau congelare in cuburi de gheta. El se adauga cand mancarea este gata si opiti focul, prelucrarea termica diminuandu-i mult proprietatile de baza. Se foloseste la supe si ciorbe, dar si la tocanite. Este binevenit si in salate, sosuri sau garnituri.
Patrunjelul este mentionat inca din perioada grecilor antici, care il foloseau la decorarea sau aromatizarea mancarurilor. Ca remediu era folosit in tratarea muscaturilor de sarpe sau scorpion. Prin calitatile lui, devenise simbolul invingatorilor: era folosit la incoronarea castigatorilor intrecerilor sportive.
De mare pret si cu savoare deosebita, pentru ciorbele acre, borsuri, este leusteanul. Cu un caracter puternic ca aroma si gust, este regele! Si el se adauga tot la final, fara a-l mai fierbe dupa ce l-ati tocat marunt. Aroma sa puternica il recomanda si pentru prepararea muraturilor si a borsului ca produs. Are continut mare de potasiu, ceea ce va scuteste de a folosi sare de bucatarie sau macar, nu la fel de multa. Provine de pe meleagurile Italiei, unde era considerat o iarba magica. Are calitati terapeutice remarcabile, fiind util in afectiuni ale aparatului respirator, reno-urinar, endocrin si imunitar, dar si in infrumusetare.
Alta planta aromatica des folosita la noi, este mararul, mai ales in stare proaspata, cand dezvolta arome deosebite. Este foarte apreciat in cremele de branza, unt cu verdeata, salate de cruditati, sosuri, preparate din peste, fructe de mare sau legume. Se asociaza foarte bine cu patrunjelul in ciorba de salata verde sau pentru perisoare. Da o savoare deosebita castraveciorilor murati de vara sau verzei albe murate vara. Este un bun remediu digestiv si o sursa importanta de fitoestrogeni.
Frunza de telina are o aroma foarte puternica si o textura aspra. Ea se foloseste, ca si cele mentionate deja, proaspata, la sfarsitul prepararii si foarte marunt tocata. Este potrivita pentru supe si ciorbe, dar o puteti adauga si in salatele de radacinoase, pentru completarea gustului si aroma. Frunza de telina imbogateste si mancarurile cu sos, cum sunt tocanitele. Si telina are origine mediteraneana si trebuie mentionat ca, prin proprietatile sale, este un tonic al sistemului nervos.
Alta planta aromatica, tot cu origini meditaraneene, este si cimbrul. Aproape ca nu poti spune daca este mai intai aliment sau medicament. Cimbrul contine antibiotic natural si multe principii active. Ca aliment se foloseste mai ales la mancarurile de fasole, linte, varza, dar si pentru preparatele din carne de porc sau vanat. Este foarte apreciat si pentru muraturi. Cimbrul, spre deosebire de celelalte, este o planta aromatica lemnoasa, ceea ce recomanda folosirea lui sub forma de crenguta, la foc mic, pentru a dezvolta aroma. Se pot folosi si frunzulitele proaspete, dar nu multe si fara a le fierbe pentru ca vor da un gust amarui mancarii.
Toate cele cinci “ierburi” despre care am vorbit se gasesc usor in pietele noastre si toate sunt cu mult mai mult decat un ingredient culinar. Ele corespund principiului “alimentul sa-ti fie medicament”. Folositi-le cu incredere si alaturi de sfaturile noastre, cu multa imaginatie!





Copyright 2007 Gastronomicus.ro, Toate drepturile rezervate

Folosirea site-ului Gastronomicus - Retete Culinare se face cu respectarea Termenilor de utilizare
Creat de Digital Illusions