Home Retete Articole Blender Forum Contact

Retete culinare


Echipa Gastronomicus va pune la dispozitie o noua carte de bucate online, intr-o prezentare grafica deosebita. Insa asta nu e tot. Pe langa retete culinare, echipa noastra incearca, prin intermediul articolelor pe teme gastronomice, sa raspunda cerintei tot mai mari de informatii despre alimentatie, chimia gustului si a ingredientelor
Reteta zilei
....

stridii cu ciuperci
poze nunta


AddThis Social Bookmark Button

Autor: Gastronomicus
Pomelo sau grapefruit?



Nu il ocoliti doar pentru ca este un fruct exotic sau pentru ca este mai scump( daca faceti combinatii de fructe, se compenseaza ). Si ca sa nu il ocoliti pentru ca nu stiti suficient despre el, hai sa punctam cateva aspecte.
Faptul ca a aparut pe pietele noastre de putin timp, v-ar sugera ca este un soi nou de fruct. Pentru cine nu stie, fructul este originar din Asia de Sud-Est, este cea mai mare citrica( Citrus maxima sau Citrus grandis ) si prin hibridizare naturala si selectie, au aparut mai multe soiuri de grapefruit, in functie de soiul de portocal participant. Deci pomelo este la baza fructului de grape si nu invers. Arata ca o para mare, uneori de 20cm lungime, cu coaja groasa de 1,5cm galben-verzuie si are gust usor amar. Se cultiva in Asia, California, Israel. Se consuma fructul in stare proaspata sau sucul imediat ce a fost stors. In China, din coaja se prepara marmelada si se mai foloseste la prajituri( nu e valabil daca este tratata pentru conservare ), iar in Vietnam din flori se obtine parfum.
Fructul este foarte bogat in vitamine, minerale, fibre si are putine calorii. Este un aliment valoros si potrivit in regimurile de slabire.
Are un continut important de vitamina C, iar coaja sa groasa o pastreaza in forma stabila cateva saptamani de la recoltare. Vitamina C este utila in stari de stres si in boli inflamatorii, dar influenteaza si metabolismul fierului in sens pozitiv. Impreuna cu potasiul si carotenoizii continuti, este excelent pentru rehidratare si remineralizare.
Pomelo contine multe vitamine din complexul B: B1, B2, B3, B5, B7( biotina ), B9( acid folic ), fier, magneziu, calciu, luteina.
Prin continutul sau, pomelo ajuta la prevenirea si tratarea racelilor, stimuleaza sistemul imunitar si digestiv, este adjuvant in tratarea bolilor de circulatie, ajuta la scaderea colesterolului si trigliceridelor, este diuretic si antiseptic. Contine antioxidanti foarte importanti.
Deoarece poate interfera cu principiile active din medicamente, consultati-va medicul curant, daca e cazul.
Fructul de pomelo poate fi mancat simplu sau asociat in salate de fructe. Este binevenit la mesele festive, cu meniuri bogate si cu multa carne, dar servit cam cu o jumatate de ora inainte de masa, in salate de fructe cu scortisoara( stimuleaza digestia si previne balonarea ) si, de asemenea, in incheierea mesei.
Sucul de pomelo se poate consuma simplu, sau in diferite combinatii, dar imediat ce a fost stors. Pentru a fi cat mai convingatori, va oferim si cateva retete.





Copyright 2007 Gastronomicus.ro, Toate drepturile rezervate

Folosirea site-ului Gastronomicus - Retete Culinare se face cu respectarea Termenilor de utilizare
Creat de Digital Illusions