Home Retete Articole Blender Forum Contact

Retete culinare


Echipa Gastronomicus va pune la dispozitie o noua carte de bucate online, intr-o prezentare grafica deosebita. Insa asta nu e tot. Pe langa retete culinare, echipa noastra incearca, prin intermediul articolelor pe teme gastronomice, sa raspunda cerintei tot mai mari de informatii despre alimentatie, chimia gustului si a ingredientelor
Reteta zilei
....

stridii cu ciuperci
poze nunta


AddThis Social Bookmark Button

Autor: Gastronomicus
Sarbatori Fericite!




Sarbatoarea Pastelui este cea mai importanta sarbatoare crestina. Anul acesta, atat crestinii ortodoxi, cat si cei catolici vor sarbatori la aceeasi data Invierea Domnului, pe 4 aprilie. Sarbatoarea este precedata de cel mai lung si auster post de peste an. Este o perioada in care ne curatam trupurile si sufletele deopotriva. Mai sunt cateva zile pana la acest important eveniment si m-am gandit ca nu v-ar strica si cateva sfaturi culinare.
Condimentul cel mai folosit la masa de Pasti este tarhonul, Artemisia dracunculus, planta aromatica originara din Asia. Are gust asemanator anasonului si are marea calitate de a inlocui sarea de bucatarie. Pe langa uleiurile eterice, contine o cantitate mare de saruri de sodiu si potasiu, care ii confera proprietatea amintita si la fel ca si sarea, potenteaza gustul preparatelor la care se adauga. Poate fi folosit atat verde, cat si conservat. Ca metode de conservare se recomanda uscarea, conservarea in otet sau congelarea in apa. Nu se recomanda prelucrarea termica, pentru ca isi pierde aroma si poate deveni amar. Este foarte apreciat in salatele de primavara, sub forma de frunze proaspete tocate marunt. Din punct de vedere al proprietatilor terapeutice, tarhonul este un stimulent digestiv si are efecte benefice in afectiuni ale rinichilor, stomacului si ficatului, deci isi gaseste foarte bine loc in meniul special de Pasti.
Ar fi bine sa pregatiti pentru ouale fierte pe care, cu siguranta le veti servi, un piure de stevie si leurda cu piper si tarhon, pe care il puteti folosi in loc de mustar. Este mult mai potrivit pentru usurinta digestiei. In cadrul antreurilor, serviti branzeturi cu ceapa verde si ridichi.
Carnea de miel se digera mai usor daca o insotitit cu stufat sau salate de sezon, cu multe frunze verzi.
Cat priveste cozonacul, eu va sugerez sa preparati “trandafiri din cozonac”. Aluatul este cel de cozonac clasic, dar mai moale. Se intinde foaia si se unge cu un strat consistent de amestec omogen de unt, zahar, nuca si cacao. Se ruleaza si se taie felii de 3cm, care se aseaza intr-o tava rotunda, pregatita cu hartie de copt, asezandu-le in picioare, cu partea terminala in sus. Dupa copt, cozonacul va arata ca un cos cu trandafiri. Cand serviti, nu taiati, ci desprindeti fiecare trandafir in parte.
Va doresc multa sanatate si Sarbatori Fericite!




Copyright 2007 Gastronomicus.ro, Toate drepturile rezervate

Folosirea site-ului Gastronomicus - Retete Culinare se face cu respectarea Termenilor de utilizare
Creat de Digital Illusions