Home Retete Articole Blender Forum Contact

Retete culinare


Echipa Gastronomicus va pune la dispozitie o noua carte de bucate online, intr-o prezentare grafica deosebita. Insa asta nu e tot. Pe langa retete culinare, echipa noastra incearca, prin intermediul articolelor pe teme gastronomice, sa raspunda cerintei tot mai mari de informatii despre alimentatie, chimia gustului si a ingredientelor
Reteta zilei
....

stridii cu ciuperci
poze nunta


AddThis Social Bookmark Button

Autor: Gastronomicus
Vara si caisele




Ce imagine aveti in minte cand va ganditi la caise? Pentru mine a ramas dominanta senzatia de racoare parfumata pe care o simteam atunci cand, de cald si sete, beam compot rece de caise. Era bautura care nu ne lipsea din frigider, in sezonul caiselor, iar dupa ea urma compotul de visine!
Caisele, la noi, se coc in iulie-august. Culoarea lor aurie si aspectul delicat, le da o nota de noblete, intarita de aroma inconfundabila si unica a acestor fructe coapte.
In afara de calitatile gustative si vizuale, ele aduna sub pielita delicata o intreaga farmacie naturala.
Pulpa de caisa contine zaharuri, acid citric, acid malic, sodiu, mult potasiu, calciu, fosfor, mangan, fier, cupru, betacaroten, B1, B2, vitamina C, P, PP.
Principalele beneficii ale consumului de caise se regasesc la nivelul sistemului nervos (actiune tonica pentru astenie, depresie, insomnii, nevroza), al sistemului digestiv (usureaza digestia, regleaza tranzitul intestinal, laxativ), imunitar, stimuland imunitatea naturala si usurand lupta impotriva bacteriilor si a infectiilor, in general. Prin continutul mare de potasiu, mentine echilibrul acido-bazic al sangelui si tesuturilor, permitand un biochimism corect.
Caisele ajuta la mentinerea acuitatii vizuale si previn anemia.
In sezonul de vara este bine sa profitam de o cura de caise, fie ca le consumam zilnic, inainte de masa sau intre mese, limitandu-ne la 0,5-1kg pe zi, timp de minim 2 saptamani, sau consumand o zi pe saptamana, numai caise ( nu mai mult de 1,5kg).
Prajiturile cu caise sunt usor de pregatit, placute si racoritoare; de asemenea, usor se prepara si spuma de caise, care reuseste foarte bine si cu fructoza in loc de zahar.
Domnii isi pot exersa inclinatiile culinare, preparand rafinatele bauturi de casa , caisatele, care vor fi savurate in toiul iernii, privind cum cad fulgii de zapada sau impodobind pomul de Craciun.
Nu mai e chiar asa mult pana se coc caisele!




Copyright 2007 Gastronomicus.ro, Toate drepturile rezervate

Folosirea site-ului Gastronomicus - Retete Culinare se face cu respectarea Termenilor de utilizare
Creat de Digital Illusions